A faszobrászok is kötnek biztosítást?

Nemrég egy nagyon szép étteremben jártam. Ezen a helyen nemcsak a gasztronómiáé a főszerep, hanem a fáé is. Rengeteg gyönyörű fabútoruk és fatálaik vannak, amit – mint megtudtam – a tulaj egyik nagyon jó barátja, aki faszobrász készített. Nagyon tetszettek a munkái. Elképzelni sem mertem, hogy mennyi munka lehet ezekkel. Még otthon is ezeknek a műalkotásoknak a hatása alatt voltam, amikor a https://www.pannonsafe.hu/-t nézegettem. Ekkor jött a gondolat, hogy vajon a faszobrászok szoktak biztosítást kötni a műalkotásaikra. Kár lenne ugyanis, ha valamilyen oknál fogva, azok megsemmisülnének. Elég csak egy tűzesetre gondolni, ahol mind ezek, mind a hozzájuk szükséges eszközök és gépek is megsemmisülnének. A kérdésemre nem kaptam konkrét választ, hiszen egy faszobrászt sem ismerek személyesen, viszont elgondolkoztam, hogy ha én az lennék, akkor a Pannon-Safe Kft – Pénzügyeink biztonságban alkuszcég termékei közül melyiket tudnám e célból igénybe venni. Végül arra jutottam, hogy a vállalkozói biztosítás elég jó ötletnek bizonyulna.

Ezzel a biztosítással a vállalkozás birtokában lévő vagyontárgyakra köthetünk biztosítást. Ahogy a legtöbb biztosítás esetében, itt is fontos szerepe van a szerződésben foglaltaknak, mint például:

  1. a vállalt önrész mértéke – ez az az összeg, amit a biztosított fizet ki egy káresetnél, míg a maradékot a biztosító téríti meg a biztosítási összeg erejéig (minél magasabb az önrész annál alacsonyabb a biztosítási díj),
  2. a biztosítási összeg mértéke – ez az a limit, ami fölött már nem fog fizetni a biztosító.

Ezek mellett számít a vállalkozás árbevétele, tevékenységi köre, valamint a foglalkoztatott munkavállalóinak száma is.

Természetesen nem néztem meg akkora részletességgel ezt a biztosítást, mivel nem érint. Ráadásul konkrét információk nélkül, igazán személyre szabott ajánlatot nem találtam volna. Ugyanakkor, ha egyszer én is faszobrászi babérokra török és szükségem lesz vállalkozói biztosításra, akkor Pannon-Safe Kft – Pénzügyeink biztonságban egyik szakértőjét fogom felkeresni, hiszen ismerős már az ő szakértelműk és ügyfél-központúságuk.