Ahogy a fa, úgy a fog is védtelen

Mi, fafaragók minden percünket a fák között szeretjük tölteni, ez a sok idő pedig lehetőséget ad nekünk arra, hogy alaposan megismerjük ezeket a növényeket. Szépek, hatalmasak, erősek, de bizony nem elpusztíthatatlanok.

Egy bizonyos szempontból a fák nagyon is védtelenek. Könnyen elpusztítja őket egy hatalmas áradás, elégeti őket az erdőtűz, kiszárítja őket az eső hiánya, kivágja őket a favágó, vagy elpusztítja őket egy fertőzés. Nekünk, faszobrászoknak vigyáznunk kell rájuk, hogy kiváló alapanyagai lehessenek művészetünknek. Fontos, hogy mindig csak annyi fát használjunk, amennyi feltétlenül szükséges a munkánkhoz.

A fákhoz hasonló védtelenséggel rendelkeznek a fogaink. Na jó, talán a fáknál is sokkal védtelenebbek. Ápolnunk kell őket, és időnként bizony a fogorvosunk kezeire bíznunk. Jöjjön szembe velünk egy fogtömés, egy bölcsességfog kihúzás, egy fogkőeltávolítás, vagy egy implantátum készítés, sosem szabad halogatnunk azt, amit muszáj megcsináltatni.

Ha még nincsen megfelelő szakemberünk például egy bölcsességfog kihúzáshoz, akkor érdemes lehet szemügyre venni a Fogorvos Budapest szolgáltatásait. A budapesti rendelőben széleskörű, profi ellátást nyújtanak, és mindeközben igyekeznek barátságos környezetben, jó hangulatban, mosolygós szakemberekkel várni a pácienseket, akiknek személyre szabott kezelésitervet is készítenek. Ma már nem elég visszaállítani a fogak funkcióját, hanem az esztétikumra is figyelni kell, de a Fogorvos Budapest munkatársai figyelnek rá, hogy ne a külsőségeken legyen a hangsúly.

Érdekesség, hogy weboldalukon nem csak a legfontosabb információk érhetők el, hanem hosszabb cikkeket is olvashatunk a fogorvoslás egy-egy területéről. A bölcsességfogakról például kiderül, hogy korábban nagyon is hasznosak voltak. Az ember régen nehezebben megrágható ételeket fogyasztott, és szüksége volt a harmadik nagyőrlő fogra, avagy a bölcsességfogra. Ma már a helyzet megváltozott, a finomított élelmiszerek meghódították a piacot, és az embereknek sokszor inkább csak bonyodalmakat okoz a bölcsességfoga. Tévhit azonban, hogy mindenképpen el kellene távolítani. Ha nincsen vele baj, nem okoz torlódást és megfelelő helyen van, akkor hasznos tagja lehet a fogsorunknak. Amennyiben azonban nem fér el, vagy elérhetetlen helyen, esetleg furcsa helyzetben nő ki, szükség lehet az eltávolítására. Amennyiben a fog már kinőt, egyszerű foghúzásról van szó, ha viszont még nem bújt elő a bölcsességfog, akkor a csont és az íny megbontásával kell kiszedni. Korábban ezt vésésnek nevezték, ma azonban már ennél modernebb, barátibb módszert alkalmaznak. A helyi érzéstelenítésnek hála rendszerint csak kellemetlen a beavatkozás, bár tény, hogy a kezelést követő napokban jelentkezhet fájdalom és arcduzzanat. Ezt kezelhetjük fájdalomcsillapító, gyulladásgátló szerekkel, ezekkel kapcsolatban segíteni fog az orvosunk.

Amennyiben a Fogorvos Budapest mellett döntött, bátran kérhet időpontot a weblapon elérhető telefonszámon, vagy az üzenetküldő boxon keresztül.