Erdei faházikó hatalmas napelemekkel felszerelve

Egy hónapja egy csodálatos kiállításon nyílt alkalmam részt venni.Kültéri fából készült, kézzel faragott szobrokat néztünk meg a barátaimmal. A kiállítási területen volt egy vendégház, ahol megpihenhettek az arra járók, volt szendvics és forró tea. Nagy hatást gyakorolt rám az erdő mélyén megbújó kis faépület, a tetején óriási napelem táblákkal. A vendégház ugyanis teljes egészében a napenergiát használja fel működéséhez.

A kirándulást követően sokat foglalkoztatott a napelem telepítés gondolata, de annyi kérdés volt a fejemben ennek kapcsán, hogy nem igazán tudtam mit is gondoljak. Meghatározó-e a napelem mérete és ha igen, miért? Mennyibe kerülne a telepítése, és vajon nincsenek- e erre vonatkozó pályázatok, melyek hozzásegítik az embert, hogy beruházhasson a napelem telepítésre. Egyáltalán milyen tényezőknek kell megfelelni egy napelem telepítésekor?

Egyik barátom ajánlott a napelempalyazatok.hu oldalt, és annyit mondott útravalóul, hogy ha ellátogatok az adott honlapra, minden kérdésem megválaszolásra kerül, mely a napelemmel kapcsolatos. Így kerültem végül az adott honlapra, ahol napelemek, pályázatok és az ezekhez kapcsolódó témakörökben olvashat az érdeklődő rengeteg hasznos információt.

Első körben sikerült megtudnom, hogy a telepített napelem panel mérete igenis meghatározó. A teljesítményüket befolyásolja, a piacon újonnan megjelenő, több mint 1500 W teljesítménnyel bíró napelemek mérete és súlya jelentősen megnövekedett, összehasonlítva a lakosság körében inkább idáig jellemző 330 wattos napelemekkel.

A napelemek több forintos beruházást jelentenek, viszont van esély rá, hogy ne kelljen teljes egészében önerőből finanszírozni mindezt. A napelemek pályázatok útján is elérhetőek, csupán tájékozottnak érdemes lennünk ez ügyben, hiszen az erre vonatkozó pályázatok nem folyamatosan érhetők el, hanem újra és újra kiírásra kerülnek. Érdemes résen lenni, és ha valaki megfelel a kritériumoknak, jelentős támogatásra tehet szert. A napelemek élettartamának hosszú titka a minőségben rejlik. A napelemek élettartama változó, egy minőségi napelem szinte még húsz év elteltével is azt a minőséget lesz képes nyújtani a számunkra, mint a kezdeti betelepítés során. Egy silányabb termék viszont könnyen lehet, hogy évek után cserére szorulhat. A befektetett összeg mindenképpen megtérül, hiszen hosszú távon egyértelműen rengeteg pénzt spórolunk vele. Több évtizeden keresztül látja majd el árammal házunkat úgy, hogy nekünk ezért cserébe semmit sem kell fizetnünk.

Természetesen akadhatnak tényezők, amely miatt hibásan fog működni az adott rendszer. Egyértelmű, hogy egy ennyire komplex berendezés, melynek rengeteg kritériumnak kell megfelelnie, magában rejti a hibák lehetőségét. Éppen ezért érdemes minden szabályt betartani a napelemek kapcsán, hogy ezek a hibatényezők a lehető legminimálisabbra csökkenhessenek.

Ilyen tényező például egy hozzá nem értő telepíti az adott rendszert, mely ebben az esetben ugyanolyan veszélyessé képes válni, akár egy bedugva felejtett vasaló. Ezért nagyon fontos, hogy csak a megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberekre szabad bízni napelemünk telepítését.

Ezen a remek oldalon lehetőségem nyílt árajánlatot kérni, amit meg is tettem, hiszen azzal nem veszíthetek semmit, és a spórolt pénzem nem is lehetne jobb helyen, mint a háztetőmön ékeskedő napelemekbe fektetve, melyek szolgáltatják majd számomra az áramot még nagyon sokáig. Az, hogy a háztetőm alkalmas -e a telepítésre, majd a kiérkező szakemberek eldöntik a terepszemle alkalmával, melynek időpontját már sikerült is lefixálnunk. Annyit már sikerült megtudnom, hogy a telepítés egy komplex folyamat, mely komplex igények felmérését kezdeményezi első sorban.