Faszobrok az erdőben, napelem a háztetőn. Vajon mi a közös bennük?

Olvastam egy nagyon érdekes cikket egy dán művészről. Hatalmas faszobrokat készít és helyez el az erdőkben. Minden alkotásához érdekes térkép vagy versike tartozik, ami segíti a kirándulókat szobrai felfedezésében. Érdekes, stílusos a munkája, nekem személy szerint nagyon tetszett. Szobrai alapanyagául fa hulladékokat használ, mindezt természetesen az újrahasznosítás jegyében.

Napjainkban kis körültekintéssel valóban újrahasznosítható a legtöbb dolog és odafigyeléssel minimalizálható a háztartásban keletkezett hulladék is. És ha még többet szeretnénk tenni a környezetünkért, akkor elérhető már a megújuló energiaforrások nagy része a teljesen egyszerű, hétköznapi háztartások számára is.

Ez irányú kutakodásaim során találtam meg a https://napelemrendszer.info weboldalt, ami nagyon elnyerte a tetszésemet.A honlap körülbelül negyedóra olvasgatás után meg is győzött engem arról, hogy miért jó az nekem, hogyha a háztartásom energiaszükségletét egy profin megtervezett és felszerelt napelem rendszer segítségével állíttatom elő.

Elsősorban a mindenki számára legalapvetőbb előny az, hogy nem kell többet villanyszámlát fizetni, ezáltal csökkenhet a rezsiköltség. Emellett egy haladó, környezetkímélő megoldásról van szó, hiszen megújuló energiaforrást használva termeljük meg a háztartásunkba szükséges elektromos áramot, ami elvileg soha nem fogy el. Ezen kívül pedig nekem a dizájnja is nagyon tetszik, elég vagány dolognak tartom, ha egy családi ház tetején napelemet látok.

A honlap részletesen, pontokba szedve magyarázza el az összes tudnivalót és leggyakrabban felmerülő kérdést ezekkel a berendezésekkel kapcsolatban. Mindjárt az elején teljesen érthető módon magyarázza el, hogy hogyan is lesz a napsugárzásból elektromos áram. Nem nagy ördöngösség: a napelemek a nap elektromágneses sugárzásából egyenáramot nyernek, amely egy inverternek nevezett eszköz segítségével váltóárammá alakul át. Ez azért fontos, mert a háztartásainkban használatos gépek váltóárammal működnek.

Kitér arra a kérdésre is, hogy milyen típusú rendszerek vannak. Magyarországon a legnépszerűbb és egyben a legelterjedtebb a visszatápláló rendszer. Ez kapcsolatban marad az áramszolgáltatóval. A felesleget visszatölti, ha pedig plusz energiára van szüksége esős idő miatt, akkor vételezi, amire szüksége van. A szolgáltatóval évente elszámol. A szigetüzemű rendszer teljesen le van választva a szolgáltató áramhálózatáról, akkumulátorokba tölti a felesleges energiát, ahonnan az bármikor felhasználható, ha igény van rá. A harmadik a hibrid rendszer, vagyis az előző kettő keveréke.

A rendszertípusok ismertetésén kívül kitérnek még arra, hogy mi történik, ha nem süt a nap, vagy ha áramszünet van. Ezeken kívül részletezik még a rendszerek megtérülésére és élettartamára vonatkozó információkat is.

A https://napelemrendszer.info weboldal végig vezeti a látogatóit a napelem rendszer telepítésének folyamatán az első lépésektől a helyszíni felmérésen át az árajánlattételig, majd a berendezés felszereléséig. Az érdeklődőknek egy űrlapot kell kitölteniük, amivel gyakorlatilag kezdeményezik a kapcsolatfelvételt, ami pár napon belül meg is történik. Ezt követi a részletes helyszíni felmérés, ahol sor kerül az egyéni igények és az ingatlan adottságinak felmérésére is. Ezekre azért van szükség, hogy elkészülhessen egy konkrét, személyre szabott árajánlat. Ha ezt megfelelőnek véli a megbízó fél, már csak egy időpontot kell egyeztetni, amikor a berendezést felszerelik ingatlanja tetejére. Beüzemelést követően felhívják a figyelmet még egy fontos dologra. A tulajdonosnak le kell cserélnie a mérőórát, amit csak ő, személyesen tud elintézni a szolgáltatónál.

Engem meggyőztek az ott olvasottak, ki is töltöttem az űrlapot és várom, hogy megbeszélhessük az ingyenes helyszíni felmérés dátumát. Remélem az árajánlat is megfelelő lesz és a mi házunk tetejére is kerül majd egy dizájnos napelem rendszer.

Ha ügyetlen is vagyok faszobrok készítésében, azért remélem ezzel a lépéssel én is tettem valamit a környezetért.