Formáld önmagad, győzd le a függőséget!

A családunkban hagyománya van a fa megmunkálásához kötődő szakmáknak. Gyerekkorom legélénkebb emlékei azok, amikor apám műhelyében téblábolok, ő nagyon koncentrál, finoman nyúl e nemes anyaghoz, gyakran órákig belefeledkezik a munkába, persze én segédkezhetek mellette.

Annyira az életem részévé vált a fa, hogy az már szinte szerelemnek mondható. De nem csak az apám és tatuskám, hanem már az ő apai nagyapja is így volt ezzel…

Sajnos nem csak ez köti össze a család apai ágát. A férfiak vonalán az apám volt az első, akin nem fogott a generációról generációra öröklődő átok: az alkoholizmus. Kemény belső harcokat vívott önmagával, mert a traumák nem hagyták nyugodni, ám ő inkább az önfejlesztésre és a munkájára koncentrált. Így hálás lehetek neki, hogy nem csupán jó példa és tökéletes apakép számomra, hanem a függőség témája iránti figyelmemet is elmélyítette, mondván, legyek mindig résen önmagammal kapcsolatosan is.

Szeretek ilyen témában olvasni, és ha van egy kis időm, akkor az interneten böngészgetek. Így találtam rá a https://felepulok.hu oldalra. A Felépülők – Családi Felépülés Központ csapata 28 napos bentlakásos programot dolgozott ki alkoholfüggők számára, amellyel az országban az elsők voltak. Ahogy a honlapjukon olvashatjuk, többek közt azért egyedülálló ez a folyamat, mert a legtöbb állami kezelés minimum két-három, de olykor akár sokkal több hónap is lehet, ez akár egy évnél is hosszabb időt jelent. Sokan nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen hosszú felépülési programot, másoknak pedig nincs szüksége rá, ha a függőségük nem egy adott stádiumban tart.

A program egyik előnye annak a közösségnek az ereje, ami kialakul a közös munka során. Ez nem csak a “sorstársakat” jelenti, hanem a szakembereket is, akik egykor szintén megvívták ugyanezt a harcot – és vallják, hogy a felépülés örökre tart. A támogató, elfogadó légkör mind segíti a megküzdés folyamatát, amihez a nyugodt, nyüzsgéstől és turistáktól mentes, természetközeli környezet a bónusz. A csoportülések, a sok séta a friss levegőn és a heti kirándulások a Balaton-felvidéken mind új impulzusokat biztosítanak, egyben segítenek összpontosítani, kiszakadni a hétköznapokból, a megszokott élethelyzetből. Mindez tehát amellett, hogy nagyon jól hangzik, komoly elhatározást és elhivatottságot igényel a függő részéről. Nem kis feladat végigjárni a józan mindennapokhoz eléréséhez szükséges utat. Azonban nem is lehetetlen: a honlap ígérete szerint a https://felepulok.hu saját tapasztalattal bíró addiktológiai munkatársainak közreműködésével mintegy 70-75%-os hatékonysággal tudják kezelni az alkoholizmust, ami igencsak jó aránynak számít.

A módszer rendszerszemlélete alapján nem elhanyagolható a családi rendszer sem, amiből a kliens érkezik. Ez azt jelenti, hogy a változáshoz ugyanúgy szükséges a hozzátartozók bevonódása, hiszen ők is igencsak érintettek a kialakult függőségben, mindezen túl pedig akár nekik is lehet szükségük segítségre a feldolgozáshoz. Ahhoz, hogy a tisztán maradás hosszú távon sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy a család az új körülményekhez alkalmazkodjon. Mindezt segítik a heti látogatási lehetőségek, emellett a bevonásukat segítik a munkába a konzultációs lehetőségek és a pszichoedukációs előadások is.

Remélem, hogy valakinek hasznosak voltak a fenti információk, és ha szüksége van rá, akkor él a lehetőséggel.